joi, 29 martie 2012

De aseara tot incerc sa-mi fac un CV, deja sunt cu nervii tandari.
Citesc pe internet ca trebuie sa aiba 2 pagini, experienta profesionala si scoala sa fie in ordine cronologica descrescatoare, publicatiile sa vina intr-o anexa, nu umpland paginile aiurea, iar hobbyurile mentionate doar daca au legatura cu postul.
Tizul aseara sa schimb verdele cu albastru (imprimanta scoate alb-negru oricum). Si sa-mi trec hobbyurile ca-i intereseaza ce fel de om angajeaza, nu doar studiile si munca.
Specialista T dimineata ca trebuie sa-mi trec publicatiile. Si habar n-avea ca exista "carta de presentación". Necesar CVul, dar tot la o discutie intre sefi o sa se ajunga.
Tutora C sa-mi explic stagiile din rezidentiat (de parca n-ar fi o formare stabilita prin lege, publicata in MO), ca nu-i totuna sa fac infantil la noi - centru de referinta national - sau in alta parte. Si sa-mi trec studiile in ordine crescatoare, ca "asa se face in Spania" (doar ca aia care scriu despre asta pe internet au o alta parere)
Specialista N spune ca poate avea oricate pagini sunt necesare. Si ca scriu ce scriu in el, dar ma angajeaza daca ma cunosc.
Prientena N are un CV de 6 pagini plin de balarii - anume insirate tooaatee stagiile din rezidentiat, inclusiv alea complementare si de umplutura, 3 randuri de text ca sa spuna c-a terminat facultatea.

Acum nu stiu daca "asa se face in Spania" si ar trebui sa-i ascult pentru ca si sefii de sectie sunt la fel de petarde ca astia sau din contra, sefii stiu cum trebuie sa arate un CV.

12 comentarii:

Cora_ spunea...

Nu stiu cum e in Spania, dar pareea mea e ca trebuie sa scrii hobbyurile "avantajoase" sa se vada ca esti un om cu "vederi largi" si nu un mototol. Sigur ca depinde de hobby, eu nu as scrie facut baie, gol, in mare, de exemplu. :)) Eu cv-ul l-as scrie cu negru(e profesional), iar daca se vrea neaparat culoare, albastru inchis.

Si atat experienta prof, cat si scolaritatea in ordine descrescatoare, ca nimeni nu are rabdare sa citeasca pana la gradinita(daca are zeci de cv-uri), deci o ia de sus si se opreste cand vrea el... :))

Si un CV prea lung(cu date inutile) cred ca da o impresie proasta si plictiseste(mai ales daca sunt multi candidati). Eu cred ca trebuie sa fie concis, la obiect, dar sa te puna in valoare. 2 pagini ar fi ok, dar sigur ca poate fi mai lung daca ai 100 de publicatii, etc... :)) Sunt doar parerile mele, evident.
Multa bafta!!!

Cora_ spunea...

Aaaa, si inca ceva, orice fraza pe care o scrii(despre hobbyuri de ex), poate da nastere la o discutie in plus... ceea ce nu poate fi decat un avantaj pentru un candidat care vrea sa convinga. :))

nume spunea...

Sa fie!

Si eu cred ca tine, ca trebuie sa fie scurt si studiile in ordine descrescatoare, dar astia de aici imi spun sa dau detalii despre stagii.
Studiile academice sunt doar 3 si le-am pus cum mi-au zis :( (facultate, studii avansate, studii de specialitate). Si cum a trebuit sa-l labartez la spatii de 1,5 linii, fara sa am multe publicatii sau participari la congrese, s-a lungit rau.

Culoarea, stai linistita, era doar un chenar. Altfel e scris tot cu negru.

nume spunea...

Am uitat sa-ti zic: si tizul spune ca mai bine sa dau detalii despre ce-am facut la locul de munca.
Dar asta mi se pare absurd, atata timp cat rezidentiatul se ia prin concurs national si are un program clar. Inteleg sa dau detalii despre stagiile optionale ca doar mi le aleg eu si arata ca sunt interesata, dar de ce sa le descriu si p-alea obligatorii pe care toata lumea le face? Acum daca o sa lucrez in alta parte, va trebui sa explic ce fac. Dar sa explica rezidentiatul e ca si cum mi-as explica materiile din facultate.
Ufff astia din sudul Europei n-au nicio legatura cu ce stim sau credem noi :))

Cora_ spunea...

Nu stiu cum e la medicina, dar noi aici scriem cam tot ce am facut la locurile de munca, pe scurt... un fel de confirmare a competentelor pe care le ai deja... de acord ca e cam absurd, dar si asta face cumva diferentierea intre candidati... parerea mea.

chiar daca e mai lung de 2 pagini, nu cred ca e o problema, important e sa fie plin de chestii serioase, nu de balarii, cum ziceai. :)

Cora_ spunea...

Nu stiu cum e la medicina, dar noi aici scriem cam tot ce am facut la locurile de munca, pe scurt... un fel de confirmare a competentelor pe care le ai deja... de acord ca e cam absurd, dar si asta face cumva diferentierea intre candidati... parerea mea.

chiar daca e mai lung de 2 pagini, nu cred ca e o problema, important e sa fie plin de chestii serioase, nu de balarii, cum ziceai. :)

ps- sunt imposibile literele astea... le-am scris de 3 ori gresit, parca sunt oligofrena:))

nume spunea...

a doua oara se pare ca le-ai scris bine, ti-a aparut comentariul :)

Dan spunea...

La criza de doctori care este acum, lauda-te "gura ca-ti dau bautura", scurt si cuprinzator. Iar la interviu, spune ca esti la dispozitia lor pe timp nelimitat, lasa modestia, trebuie sa fie clar ca pot conta pe tine multa vreme.
Astea sunt chestii verificate, nu aflat în treaba...

nume spunea...

Am inteles :)

O femeie spunea...

eu ti-as recomanda sa scrii succint ce ai facut. Si sa adaptezi cv-ul functie...de unde aplici :D. CV-ul tau sa fie dupa cum il asteapta ei.

Si da-o incolo pe isteatza care scrie prima data gradinita: tu scrie-ti u;timile studii descrescator.
Si daca 2 pagini e putin, micsoreaza fonturile si distanta dintre randuri :D.

Oricum, iti dorim bafta, oriunde sa ajungi, iti doresc sa ai parte de viata palpitanta si lucruri de invatzat ;)

nume spunea...

sa fie (bafta, zic)!

sa'mi urezi mie viata palpitanta inseamna sa le urezi unor pacienti sa se agraveze hmmm

O femeie spunea...

haha, lasa-i ca oricum se agraveaza la unii ;), poti sa stai tu si in cap, omul tot si-o face cu mana lui. Maica mea are o vorba: "ca ce stie doctoritza aia...." - si nu e singura pers. care zice asa.