luni, 4 iunie 2012

La noul meu loc de munca de jumatate de om pe jumatate de iepure schiop "compostam" cu amprenta. Nu cumva sa traga cineva consejería in piept cu cardul colegului care-a plecat pe sest.
Inca nu stiu la ce sa ma astept cand voi primi parola de internet.
Ah, si pe langa copiile alea legalizate au vrut diploma in original ca sa puna mana pe ea, sa-i pipaie stampila in relief :)
I-am zis sefei sa le transmita alora din consejería sa-l sune pe fostul meu sef daca vor sa ma verifice.

16 comentarii:

Pinocchi0 spunea...

Drăguț din partea lor dacă au vrut diploma în original să-i pipăie relieful. Erotică birocratică?

Americanii pentru care lucrez eu online au vrut ca universitățile de la care am primit diplome să le trimită lor un al doilea exemplar al diplomei originale, în plic sigilat, să-l deschidă ei personal și să vadă. Pînă acum m-am tot străduit să le explic că în Europa nu există așa ceva, și ei au lăsat-o mai moale, aparent. Între timp lucrez, mă plătesc etc., dar din cînd în cînd tot își mai aduc aminte și îmi scriu să le trimită Politehnica din București diploma în plic... (Și pe mine mă apucă istericalele și îmi vine să le răspund că-mi dau demisia.)

Cora_ spunea...

macar e in specialitatea care-ti place? zic macar, ca sa pastram putin "intristarea" ca e jumatate de norma. multa bafta si la una intreaga! Norma...

nume spunea...

Pinocchi0, dilii rau americanii tai :)) Nu mi se pare ok ca originalul unui act al tau sa fie in posesia altcuiva.

Cora: da, e, culmea, in infantil :) Zic "culmea" pt ca voiau pediatru, dar citind anuntul mi s-a parut ca ma postul e clar pt specialitatea mea, nu pt alta.

O femeie spunea...

feliciari ca esti in specilitatea ta.
E un lucru mare.

Si cu timpul ramas liber, iti doresc sa il folosesti frumos! pt sufletul tau!

P.S. daca nu sunt indiscreta, cat e un somaj spaniol?

nume spunea...

Merci.
Somajul maxim e 1087 brut (cred ca ramane pe la 1000 net).

nume spunea...

in Belgia banuiesc ca-i de vreo 2 ori mai mare :)

O femeie spunea...

in Be nu cred ca e dublu, salariul unui doftor e 2000. (daca ar fi dublu, nu ar mai lucra niciun doctor, ca cei rezidenti si noi veniti stau si 12 ore in spital). Caut si iti zic cat e un somaj exact.

Ce e scandal aici: exista somaj pe viata. Ma interesez cum intru in el :D. Somajul pe viata e f. mic, dar sunt avantaje: case sociale, prioritati la scoli/crese bune, aproape gratis.

Ce am gasit in presa: o pensie. Un fost profesor universitar are 800 euro pensie. Mie mi se pare putin, in conditiile in care eu dau intretinerea 200 euro pe luna si chiria 800. Abia acum inteleg de ce sunt atatea case de batrani - ca sunt mai ieftine.

O femeie spunea...

hai ca am gasit.
Nu va depasi 1425 euro primele 6 luni, 1300 urmatoarele 6, 1200 dupa aia (brut).
Se calculeaza functie de venit, nr de pers. in intretinere ( asta e cazul maxim, cu copii in intretinere), au 100 euro in plus pers. dupa 55 ani.

Cum am mai zis, marea difernta pt someri este ca au o gramada de avantaje aici. Sunt considerate pers. dezavantajate. Ce imi mai aduc aminte: au cursuri ieftine(gratis) de recalificare, transportul catre interviu e decontat etc.
Practic, eu care lucrez, ma descurc mai prost cu banii decat daca as fi somera si as lua 1400 euroi. ( platesc mai scump: gradinita fetei, transport mai scump, scoala mea mai scump, etc)

O femeie spunea...

http://www.jobat.be/fr/articles/calculez-le-montant-de-vos-allocations-de-chomage/?gclid=COuAstKqubACFUGEDgod4gHT7w

aici e un calculator de shomaj, functie de salariul la vechiul job. Deci eu intru cu 1300 euroi la somaj primele 6 luni, apoi 1200, apoi 1150.
Dupa 3 ani, depun alt dosar de acte.

Cum am zice PAS MAL ;)

O femeie spunea...

stai ca am g asit si cat e somajul pe viata. Dupa cei 3 ani(5 la tinerii absolventi), vine somajul pe viata: aprox. 400 euroi.

nume spunea...

:) ce documentare serioasa!
cum 2000 pt un doctor, ha? aia-s bani? sper ca pt un generalist, nu un specialist
(bine, io castig mai putin, dar ma revolt :P colegii specialisti din spitale au mai mult de 2000 NET).
de fapt nu stiu cat e salariul oficial al unui medic aici, ar trebui sa ma interesez.
Stiu doar ca:
- baza salariului de rezident e 1080 (brut); p-asta o dubleaza garzile, noroc cu ele
- salariul de medic GENERALIST pe care mi l-au oferit intr-o rezidenta partial de stat, partial privata (cred) sau in totalitate a statului, a fost de 2000 brut. De unde am inteles ca asta ar fi brutul normal al unui generalist, desi baza rezidentului e la jumatate??? (poate e din cauza responsabilitatilor reduse alea rezidentului)
- centrele sportive care cauta medici generalisti platesc cam 1600
- salariul meu de absolventa (deci generalista) e de 1600 (din care iau jumatate, evident)
- mi s-a zis ca asta ar fi salariul de absolvent universitar, indiferent de studii. Atunci de ce naiba rezidentii pleaca de la 1000?

O femeie spunea...

raspunsuri:
1. 2000 e netul (taxele sunt colosale aici, 65%). Eu vb de noii veniti, banui ca au contracte/regim de rezidenti; nu stiu nimic de specialialisti. Si eu vb despre spital Bruxelles.
Clar, in timp, cresc. In plus, banii pe ore suplimentare ( nu stiu de garzi), asa ca toti romanii fac asta.. de nevoie.


La un specialist, o consultatie m platit cu maxim 50% in plus fata de un generalist ( asta ca sa iti faci o parere). 29 euro la generalist, 45 la un pediatru, 30 ginecolog. ( adicalea, costuri comparabile cu Ro).


Ce fac unii dr ce vin din Ro in Be? stau 1-2-3 ani si apoi fug in Fr.

Evident, am auzit de specialist si cu salariu f. mare in Be. Dar e doar barfa. Posibil ca in timp sa li se plateasca experienta.

La fel, asistenta proaspat venita din Ro aici, primeste 1400 euro brut. Ca sa se descurce, mai muncesc si in weekenduri.

De ce am fost socata de faptul ca sutn asa slab platiti? ca
1. eu am salariu mai mare ca ei
2. eu nu am responsabilitatile lor
3. eu imi permit sa stau cu chirie singura. Ei, nu cred
4. TOTI cu care am venit in contact (medic, asistente) si-au facut treaba mai bine ca in Ro, si cu respect. in conditiile in care e clar ca nu pricep eu toti termenii care mi-au zis, mi-au explicat de 2-3 ori aceeasi lucru, rar. Ca la prosti. Apai eu asa ceva nu am vazut/primit in Ro...si chiar am fo prin spitale, ca insotitor sau pacient.

Toate datele sunt despre acelasi spital, aproape de noi, unul din cele mai mari din Europa). Nu stiu alte spitale/clinici.

Aici in presa, se plang mult ca nu au infirmiere in case de batrani (echivalentul asistentei romanesti dar care face tot).

O femeie spunea...

adica ce vreau sa zic, toate pers. cu care am venit in contact ( clar sunt si lepre, inca nu le-am vazut, dar le gasesc io...), adica toate fac ce fac cu placere.

Cora_ spunea...

ca iformatie, salariul la rezidenti in toata canada, pe provincii:
http://www.carms.ca/eng/r1_program_salaries_e.shtml#QC

nume spunea...

aha, merci.
aia o fi baza? la care se adauga garzile?
aveti impozite mari?

Cora_ spunea...

E baza, brut.
"Salaire annuel moyen d'un médecin spécialiste Au Québec: 233 000$ Ailleurs au Canada: 342 000$", scria in ziarul La presse in 2009.

Da, impozitul ajunge undeva la 60% in Quebec la salarii asa mari, dar e mai mic in alte parti ale Canadei.