Stiti deja ca nu-i suport pe sudaci. In ultimul timp, ca un facut, dau saptamanal de unul si trebuie sa sed bland, sa fac mumos.
In spitalele publice sunt puse doua anunturi la vedere: primul e al colegiului medicilor - orice agresiune verbala sau fizica va fi actionata in justitie pe cale penala - al doilea e al spitalului - ora programarii e orientativa. In clinica particulara lipsesc amandoua si pacientul nostru e stapanul nostru, iar eu incerc sa-mi reprim pornirile proletare de muritoare de foame cand ma minunez cine ajunge sa aiba asigurare privata de sanatate.
La serviciul nº 2 am acumulat intr-o zi vreo 45 de minute de intarziere. Chileana a intrat in cabinet scotand foc pe nari si mi-am cerut scuze de trei ori pana a catadicsit sa taca. A patra oara i-as fi explicat ca-n timp ce ea citea reviste, eu munceam; dupa asta probabil mi-as fi luat adio de la clinica.
In alta zi la acelasi serviciu, o ora de intarziere; au intrat cativa spanioli ciufuti, toti mi-au acceptat scuzele. Bineinteles c-a aparut si sudacul zilei. I-am cerut scuze o data si am schimbat subiectul. Am facut putin misto de el pentru ca era un fandosit si nu suport barbatii fandositi; n-a parut s-o ia prea personal, o fi crezut ca glumesc. A iesit hlizindu-se din cabinet.
La serviciul nº1 cu cine era sa mi se intample maronul, daca nu cu o sudaca. Ii spusese terapeutei ca aseaza copilul pe burta (in ciuda gastrostomiei) si ca asta merge in patru labe. Daca ma-sa poate, eu de ce as fi mai bleaga? Am pus copilul pe burta, dar cum continua sa urle si altceva nu facea, l-am intors si-am vazut o pata de sange. L-am curatat cum am putut (doar patase, nu continua sa sangereze) si i-am zis ma-sii sa-l duca la chirurgul de garda. Acum astept cu interes plangerea.
miercuri, 27 iunie 2012
Etichete:
H
9 comentarii:
Ce-i aia "sudac" ? (nu e obligatoriu de raspuns daca e cumva ceva considerat "periculos" de politically total incorect)
Da, e depreciativ si politically incorrect.
Inseamna sudamerican (insist pe SUD, nu ma refer si la mexicani). Din punctul meu de vedere e si rasist, pentru ca nu ii includ pe argentinieni, pe care nu numai eu, dar si altii care folosesc termenul ii vad un fel de europeni. Dar din cate stiu, argentinienii se simt jigniti.
is neam cu romanashii.
O scuza ( de la un cadru medical din Ro), pt intarzieri, pe care o poti baga si tu, cu un efect fantastic, este sa ii spui ceva de genul "imi cer scuze de intarziere, nu se intampla des sa imi moara un pacient la resuscitare/ consultatie etc ". Una din asta care zguduie si cel mai fandosit si cu nasul pe sus, si sa isi dea seama ca ei sunt un rahat pe langa ce alte probleme reale sunt in jur, intr-un spital.
La persoanele intelegatoare, nu e nevoie sa minti asha.
Doar ca eu n-am specialitate cu urgente si nici nu lucrez in spital :) Si am fugit cat am putut de responsabilitati mari si stres acut.
Primul serviciu e intr-un centru de tratament pt copii (ce stres ieri ca n-aveam nimic steril in afara de comprese; si nici colegi de alte specialitati). Al doilea serviciu e intr-o clinica in care in afara de tratamentele mele se fac si unele estetice :)
mda, nu e cazul sa zici de urgente din astea.
Ei, tre sa gasesti o replica pt oameni ca astia - ca unii au nevoie de un dus cu apa rece.
P.S. o fi de la caldura obositoare ce v-a lovit?
Sunt si brazilienii inclusi in acesti sudaci, sau termenul se refera strict la vorbitorii de spaniola, nu si portugheza, si atunci de ce nu si mexicanii sau argentinienii ? Depinde de felul spaniolei vorbite, castiliana sau nu ? Sau de etnicitate de origine, sau culoarea pielii ? De ex populatiile asiatice din toata america de sud, sau populatiile native de pe acolo, ce statut au aceste populatiile sud-americane de origine etnica non-europeeana ? Sunt tot "sudaci" ? Adica termenul se bazeaza mai mult pe limba materna sau predominant vorbita sau pe alte criterii culturale ? Si termenul se refera doar la cei imigrati in Spania din America de Sud, sau spaniolii chiar asa se refera la toti acei sud-americani specifici inclusi in acest termen, chiar si daca vorbesc despre ei cei de "acolo", cei de la ei de acasa ? Si este un termen contemporan sau e mai vechi ? Sunt ff curios, deoarece nu sunt aproape de loc familiar cu cultura spaniola, nici cu limba spaniola, de fapt nici cu literatura spaniola, din care poate il stiu doar dupa renume pe Cervantes !
Re punctualitate: mie mi-a trebuit 1 an sa-mi vina in minte sa citesc pe Internet ca e ceva ff super-important in Norvegia, unde efectiv observasem eu ca la orice intrunire absolut toti se prezinta efectiv sincronizat, venind din diferite directii si de la diferite distante exact la FIX, nici cu 3 munute mai devreme, nici cu, Doamne fereste, 4 minute mai tarziu ! Eu chiar credeam ca e asa o serie de coincidente, sau nici macar nu-mi trecuse prin cap sa ma nelinistesc ca eu mereu de cand ma stiu sunt obisnuit sa ajung oriunde cu cel putin 10 minute intarziere, mai frecvent de fapt 20 ! Se pare, am aflat ulterior, ca aici daca nu esti punctual, atat la venit cat si la plecat, pur si simplu nu esti competent prin definitie, nu se va face nici un business cu tine, etc. Eu nici acum totusi nu ma duc la serviciu la ora normala de incepere a programului, pt ca efectiv si asa stau degeaba cel putin 4 ore/zi, (2,5-3 ore zilnice fiind umplute cu sedinte de relaxare de yoga in grup si seminarii de invatat cum sa te feresti de stress-ul din campul muncii, si 0,5-1 ora fiind dedicate muncii propriu zise totusi necesare), ce mai conteaza 1/2 ora in plus sau in minus, si de fapt eu cam am tendinta sa stau DUPA program si sa imi fac cele 0,5 ore de munca obisnuit/comun necesara zilnica DUPA programul obisnuit, dupa ce pleca toata lumea acasa, ca e mai liniste, ma simt asa de relaxat si bine, (ca pe mine acele sedinte si seminarii de si despre relaxare efectiv ma umplu de un asemenea stress de imi trebuie cel putin 2 tigari una dupa alta ca sa imi revin cat de cat).
Sudac vine de la sudamerican. Nu stiu daca brazilienii sunt inclusi. Nu includ mexicanii pt ca nu-s sudamericani (termenul e SUDac, nu latinoamerican). Si da, eu de multe ori ma refer la rasa.
Nu depinde de felul spaniolei vorbite (desi cand aud accentul ala de telenovela mi se pune un val pe creier), ci de cat de nesimtiti sau talambi sunt (e un termen negativ, altfel se numesc simplu "sudamericani"). Nu conteaza ca-s copii de imigranti chinezi in Peru, daca-s batuti in cap tot "sudaci" sunt numiti.
Temperamentul unui urmas de inca e diferit de al unui urmas de italian. Nu-i totuna sa te certi cu un argentinian sau cu un peruan.
In ceea ce ma priveste, n-as numi niciodata (in sinea mea, ca-n fata n-am jignit pe nimeni) "sudac" pe cineva din Caraibe pentru ca pana acum mi-au placut toti pe care i-am intalnit si mi-as dori sa am mai multi colegi dominicani sau cubanezi. Iar rasa, ca tot vorbim de ea, e diferita, evident. E un termen rasist, clar.
Dar astea sunt generalizari si ca orice generalizari, sunt de multe ori nedrepte.
Rudolph, pana si eu stiam ca nu se intarzie in Scandinavia :) Dar la cursurile alea de limba nu te-au invatat nimic despre ei?
1. Re norvegieni: eu nu tin minte sa-mi fi zis cineva ceva despre asta la cursurile de limba, dar eu in general nu prea am fost prea optim atent in clasa la scoala mai niciodata. Mi-am adus aminte dupa vreo 9 luni de stat aicea ca parca si tata incercase sa-mi zica ceva posibil util despre relatiile de business si profesionale cu norvegieni inainte sa vin eu aicea, dar eu ca de obicei nu fusesem atent nici la ce se chinuia sa-mi zica el, mai ales ca era cu cuvinte din astea mai abstracte despre economia comportamentala si geografie si relatia trilaterala interdisciplinara dintre acestea si antropologia culturala, subiecte pe care tata e cu adevarat destul de expert, insa niste discipline despre care eu am aflat doar mai recent citind de pe wikipedia. (Despre istorie, inclusiv cea culturala, tata in general nici nu incearca sa-mi mai zica nimica, pt ca stie deja ca va fi ceva total imposibil pt mine de asimilat.)
2. Abia acum am deschis si eu wikipedia si am citit asta, http://es.wikipedia.org/wiki/Sudaca, si m-am mai lamurit.
Trimiteți un comentariu