luni, 5 august 2013

Anul asta, vacanta low-cost (atat de low incat nici n-am intrat in economii, doar in prima de vara); am urmarit locurile in care au iesit joburi anul trecut si eu am zis nu, sa-mi fie de bine. Tara Bascilor cu autocarul, va sa zica.
Cand ajungi suficient de in nord, mizeria asta de podis se schimba cu niste munti decenti, maslinii si maracinii mamei ma-sii cu brazi, scade temperatura cu vreo 10 grade, mai o briza, mai o ploicica si cel mai important, se schimba oamenii :)
Bilbao e un orasel traversabil in lung si-n lat intr-o dup-amiaza, dar dupa 4 zile acolo m-a luat jalea cand a trebuit sa plec. Arhitectura draguta, cu rare excese, magazinase cu to' felu' (pantofi "vegani", sapunarie, accesorii haioase si cu mesaj, horchaterie de 5 generatii cu fotografii de familie si cu ultimul mostenitor servind). Lume mai faina ca acolo n-am vazut nicaieri, si nu zic de un chelner sau un vanzator, ci de absolut toti cu care am intrat in contact. Exceptionali bascii astia, n-am inteles cum au putut sa faca o ETA.
Eh, in San Sebastian m-am lamurit. Niste fumuri, niste fite, niste ciufuti ceva de speriat. Ne-am cazat intr-un colegiu cu internat care vara functioneaza ca hotel. Receptionistii vorbeau intre ei in euskera cand eram prin preajma, nu ne zambea nici dracu', ba ne-au si certat cand tizul a aparut fara tricou. Mai rau ca la scoala. Partea punk din mine nu era sa stea sa-nghita, asa ca noaptea ma dadeam cu skateboardul pe culoare (mi-am luat unul din Biarritz, midlife crisis-ul unora le vine mai devreme).
Oras seniorial, daca as fi venit dintr-unul mic, provincial, poate m-ar fi impresionat arhitectura, dar asa doar mi-a amintit de unele cartiere scumpe din Madrid. Zone verzi foarte extinse, trafic redus, multa grija pentru mediu. Magazine ca peste tot, lume bine imbracata, machiata, aranjata la orice ora si in orice cartier. Plaja renumita dar nu stiu pentru ce, ambarcatiuni ancorate in larg, nu doar in port, apa cu chestii plutitoare, asa ca am facut o singura baie in ultima seara, bleaaah.
Control de pasapoarte la granita cu Franta (autocar spaniol); m-au cam trecut transpiratiile pentru ca aveam doar buletinul, iar slavii din fata mea (n-am vazut de unde erau) aveau pasapoarte. Dar au avut francezii o prada mai usoara - au coborat un negru cu pasaport si card de rezidenta; l-au luat cu ei, pa si la multa revedere :(
Biarritz, desi mai faimos, n-are ifose, lumea e relativ draguta, nu te lasa sa te pierzi (a trimis primaria o scrisoare tuturor rezidentilor cum ca planul orasului e prost si turistii trebuie ajutati).
Vitoria, capitala administrativa a Tarii Bascilor, e cea mai provinciala capitala a regiunii. Clima si peisaje de podis, mancare de podis (si macelarii de cal), lume ok, zone kitsch, zone alternative, zone vechi in picioare. Cam atat, nu mare lucru.

Cu schimbarea de clima mi s-a vindecat dermatita care trecea in 4-6 saptamani; ce mi-e 6, ce mi-e 12.

7 comentarii:

Cora_ spunea...

hahhaha, auzi, cu skate-ul pe culoar! De vis! Ifose au cei care n-au si ei altceva... ce vrei? :))

Te-ai vedea mutata din Madrid, fara avantajele(care or fi ele) metropolei?

nume spunea...

chiar ca de vis; placa cel mai bine aluneca pe culoar (apoi pe pistele de biciclisti, dar ma cam claxonau).

greu de zis daca m-as muta. cred ca nu profit de Madrid pe cat ar trebui, iar viata pe care o am aici as putea-o avea linistita in Bilbao, sa zicem.

Cora_ spunea...

Da, trebuie vazut de asemenea ce oportunitati de posturi(ca numar) sunt in orasele mici, comparativ cu cele mari(bine ca si cererea e proportionala).

Si nu pierde din vedere ca nu vei locui in acelasi cartier(fie si in Madrid) intotdeauna(ca doar sunt si acolo unele linistite)... chiar daca acum pare proiect SF. Mai vorbim peste 5,6 ani. :)))

nume spunea...

Rata cea mai scăzută de şomaj e în ţara bascilor. Rezidenţii lor erau toţi "plasaţi", d-aia la congres căutau rezidenţi din alte părţi că să acopere nişte concedii.
În Madrid nu fac viaţă de cartier. Imi vine să schimb oraşul cu totul, nu doar cartierul :)

O femeie spunea...

frumoasa vacanta. Ai vazut ceva lucruri...

Cu dermatita, si la mine se activeaza la caldura excesiva ( sau... la aer prea uscat ? )

nume spunea...

Da, cred că aerul uscat dăunează mai mult decât căldura.

nume spunea...

arakelian, da' de unde caldura excesiva in belgia? sau si mai si, aer uscat??? ahahaha
te-ai dat de gol, ia zi-ne pe unde ai umblat :)