marți, 17 martie 2020

Contra eroismului

Veniti cu punga de hartie de acasa. Sa nu spuneti ca nu v-am spus.



Zicea Mihail Sebastian, mangaindu-mi selfesteemul ticalos, ca "eroismul nu e obligatoriu, nimeni nu stie ce lasitati ar obtine de la el viata daca l-ar pune la incercare" (citat aproximativ). Nu sunt si nici nu astept de la altii ce nu sunt eu insami. Intr-un fel neinteles mie, ma acreste atitudinea mesianica care a explodat in ultimele zile intr-o tara cu 0,02% din populatie infectata de coronavirus. Salvatorii lumii actuale isi pun hashtagul #ramanemincasa si se bat cu pumnii in piept pentru ca s-au autoizolat inainte de a se vedea obligati de catre guvern. Se face apel la imunitatea de masa pentru a proteja pe cei debili si la solidaritate pentru ca nu e o afectiune individuala, ci colectiva.
Se dau cateva probleme adiacente la care ne vom gandi mai tarziu, ca acum am pus totul in standby:
1. astia care raman mandri de ei in casa sunt utilizatori de amazon si platforme mari si fac pipi cu bolta pe micile magazine de cartier; au nesimtirea sa se planga ca nu au gasit hartie igienica la supermarket, dar nu s-au dus la chinezul de la colt.
2. s-a decretat starea de urgenta (numita aici "de alarma"), e plin de politie si militari; la periferie mai putin pentru ca nu contam.
3. se inchid parcurile, aerul liber, nu cumva sa respiri; stai dracului in casa acum ca a scazut poluarea; nu lua bicicleta publica pentru ca am inchis serviciul public de inchirieri-bicle. Facem tot ce e posibil pentru sanatatea madrilenului.
4. personalul medical lucreaza cu masuri de protectie primare si e testat doar daca se mentine 3 zile la rand simptomatic, altfel e risc mare de fals negativ. Ma intreb daca ei si familiile lor infectate sau infectabile sunt carne de tun sau toata treaba asta are putin de a face cu virusul si mult mai mult cu controlul.
5. ministra sotie vicepresedintelui de guvern e +. Barba-su´ a stat in carantina pana la prima sedinta extraordinara la care s'a dus senin, fara masca, fara manusi. Primul ministru, la un metru regulamentar, tot fara masca si fara manusi. Vicele spunea ca e negativ. Fals sau bun negativ?
6. se telemunceste, dar nu suficient. Suntem multi, transportul e de cacat dintotdeauna, chiar daca sta jumatate de Madrid acasa, tot e de cacat. Solutia? Mai multi militari, nu mai multe trenuri. Te astepti de la un regim totalitar, dar nu de la noii socialisti (cel putin eu nu ma asteptam) si in niciun caz ovatii si aplauze de la prieteni.
7. retelele nu tin la traficul de telemuncit si whatsapp; hai mai subtire cu poantele, nu te mai hahai atat, asta e treaba serioasa.
8. "impreuna vom invinge", orice balarie de stat are nevoie de propaganda.
9. stati cuminti, stati speriati. Virusul traieste zile pe diferite suprafete (la fel si multe alte mizerii cu care am convietuit mii de ani) si vindecatii il excreta mai bine de o saptamana.

De cat de putin e nevoie pentru ca Duca din Lunca sa ceara si sa sustina niste masuri totalitare! Responsabilitate de masa, grija pentru cei vulnerabili, impreuna putem, unde aia ma-sii se duc toti idiotii aia la 8 dimineata, sa vina armata sa faca ordine. Intre a fi solidar si a fi imbecil e o linie extrem de fina. 

2 comentarii:

Zdrîngu spunea...

Retrospectiv vorbind, ce porcarie a fost, totusi, totul!

nume spunea...

Si nu cred ca am invatat mare lucru; la poluare si biodiversitate am picat; cand o veni iar ciuma peste noi (c-o sa vina), om vedea ce-om face si cu drepturile cetatenesti.