sâmbătă, 28 mai 2011

Un pic de civilizatie

(cu pulanul)
Catalana e limba in care se editeaza cele mai multe carti electronice in Spania. Cataluña e Comunitatea Autonoma care a interzis coridele oficial (in Canare nu se mai practica din anii '80 din lipsa de interes, dar legea e ambigua). Tot acolo au aparut Obra Social "la Caixa" si Institutul Guttman de recuperare neurologica (cel de lezionati cerebral fiind centru de referinta national; cel de lezionati medular inca nu, dar pacientii se duc acolo ca la Fecioara din Lourdes). Bursa din Barcelona e a doua din Spania, dupa cea madrilena.
Dar desi pare cu cativa pasi inaintea restului Spaniei, in Cataluña se face ordine asa.

4 comentarii:

Cora_ spunea...

Care e motivul pentru care protestau?
Cat despre bataia primita de protestatari care nici macar nu par amenintatori... e incredibil, zici ca e in lumea a treia, scuze de sinceritate.

nume spunea...

eh, Cora, asta e intrebare grea :)
Asa, in mare,impotriva celor 2 partide care fac cu randul la guvernare (popularii si actualii socialisti) si proastei gestionari a crizei (si impotriva bancilor - raspunzatoare de criza); apoi mai aveau niste revendicari, gen protectie sociala, anularea unor privilegii sau imunitati ale politicienilor; mai multe nu stiu.
Protestul a inceput pe 15 mai (in Madrid si a primit numele de 15-M), nu stiu cand in Barcelona, a fost la inceput autorizat, dar protestatarii au "campat" in piata si au refuzat s-o paraseasca atunci cand le-a expirat permisul. In Madrid politia a zis ca intervine doar in cazul tulburarii linistii publice. Aici sunt bine organizati, nu se imbata, fac curatenie unde stau. In Barcelona pretextul interventiei a fost curatarea pietii.
In ultimele zile s-au facut diverse adunari in cartiere si ideea e sa continue asa, in grupuri mai mici prin cartiere.

Cora_ spunea...

E trist oricum pentru o tara care se vrea libera. Nu ca-mi imaginez ca traim careva in "libertate deplina", da' macar nu suntem loviti cu bata, avem macar iluzia libertatii, unii dintre noi. Incerc sa-mi imaginez ce trebuie sa simti stiind ca te-ai mutat din ro intr-o tara "civilizata"...
dar poate te muti in portugalia, o fi mai bine acolo.

nume spunea...

nu-i mai bine acolo si noua ne e cam rau oriunde in ultimul timp :)