duminică, 26 septembrie 2010

In 2008, cand m-am mutat in Spania trebuia ca-n 3 luni sa ma inregistrez ca strain si sa demonstrez ca ori vin la studii, ori am contract de munca, ori daca vreau sa stau cu burta la soare pot sa ma intretin. Mi-au facut programare la 6,5 luni dupa ce-am cerut-o, adica la 7,5 luni de cand m-am mutat. Pana atunci am avut o hartie cum ca-s in proces de legalizare a sederii.
Legea spaniola e facuta si pentru aia palizi ca mine, dar si pentru bietii "discriminati". Nu inteleg solidarizarea unora cu tiganii expulzati pentru ca, vezi doamne, astea ar fi masuri xenofobe. Recunosc, nu stiu ce zice legea franceza, dar am o banuiala ca nu difera mult de cea spaniola (o s-o caut).

5 comentarii:

Zdrîngu spunea...

Am tot recitit textul tau, dar nu reușesc sa-l înțeleg :) La început am act tendința sa te contrazic, dar cum nu înțeleg prea bine, deocamdată mă abtin :)
Poți da detalii?

nume spunea...

Asa cum la nastere trebuie sa fii declarat, ti se face certificat de nastere si mai tarziu buletin, daca alegi sa traiesti intr-o alta tara trebuie sa te declari la biroul/comisariatul pentru straini si ti se da un certificat cu un numar de identificare. In Spania trebuie sa faci asta daca stai mai mult de trei luni. E ilegal sa stai aici nedeclarat (la fel cum e ilegal in Ro sa nu-ti declari copilul) si sa-ti pui cortul pe domeniul public.
Nu stiu insa daca asta e suficient de grav pentru o expulzare sau se rezolva cu niste amenzi.

Zdrîngu spunea...

Mai sus era, bineinteles, "am avut tendinta".

Acuma despre legislatie. Nu e nimic specific spaniol sau francez. E Uniunea Europeana. Chiar daca nu te inregistrezi, nu te poate da afara chiar asa. Trebuie sa faci ceva naspa tare. Si asta e un drept misto, zic eu, e super fain ca l-am cistigat si ar fi bine sa fie aplicat tuturor, fara discriminare.

Acuma, in Franta, gunoaiele astia de la guvern stiu ca nu pot expulza asa, oricum si in consecinta, nu expulzeaza. Se ia tiganul, i se pun in mina 300 de euro bani de buzunar, se urca intr-o cursa Blue Air si i se spune à bientôt. Astea-s expulzarile.

Acuma de ce zic ca-s gunoaie, sarcozeii si ai lor. Ca problema tiganeasca de fapt nu e o problema, au 15000 de amariti (din cifrele lor) care cersesc si fac gainarii, fapte pentru care ar putea sa-si miste fundul super-politia si super-justitia lor, sa-i aresteze, sa-i condamne, etc. Ce-i asa mare scofala? Dar ei nu, prefera sa faca valuri si sa ridice perdele de fum infestate de idei urit mirositoare (in 2012 sint alegeri) care nu aduc nici un serviciu nimanui (de fapt ne aduc noua, "albilor", un mare deserviciu), ca sa ascunda toate scandalurile (toata paleta de la injurii rasiale pina la coruptie la nivel inalt) in gare sint viriti pina in git diversii ministri ai regimului si clientela lor politica.

Mai nou, vine ambasadorul francez in Ro si zice ca cetatenia europeana e o notiune care nu exista. Nu zau!

Paradoxal, cred ca solidarizarea unora cu tiganii expulzati e in avantajul nostru.

nume spunea...

15.000 sunt toti sau doar cersetorii si gainarii?

Zdrîngu spunea...

15000 este estimarea oficiala a tiganilor care locuiesc in tabere ilegale si care, in consecinta (consecinta oficiala, consemnata intr-o circulara a ministerului de interne care incrimina explicit comunitatea romă si care a facut-o pe Viviane de la comisie sa sara ca arsa) sint infractori.