luni, 8 septembrie 2014

An de an din 2008 maica-mea ma anunta (sau ma ameninta) ca e ultima oara cand vin. In ultimii 2 ani am incercat sa am mai multa rabdare cu ei, sa nu spun chiar tot ce gandesc, ba chiar sa gandesc mai pasnic ca sa nu izbucnesc. Credeam ca am reusit sa ma port un picut mai bine, dar se vede treaba ca prea tarziu. Anul asta lucrurile au mers si mai departe, taica-miu mi-a spus azi ca au vrut sa schimbe biletele de avion si sa se intoarca mai devreme pentru ca au impresia ca ma deranjeaza.
Ieri m-am rastit la el dintr-o tampenie, recunosc. Mi-au cerut niste explicatii banale si mi-a sarit tandara. Nu, nu mi-am cerut scuze, n-am facut-o cred niciodata. Maica-mea a plans, a facut amenintarea anuala, iar eu m-am facut ca ploua. Stiind ca dintre ei doi ea e cea exagerata sau teatrala (e mai degraba sincera in disperarea ei decat manipulatoare), am intrebat-o care e faza cu biletele. Si inca o data am dat peste adevarurile alea vechi si putrezite cu care m-a crescut:
- n-au schimbat biletele pentru ca ce ar spune lumea daca s-ar intoarce mai devreme acasa, "lumea" incluzandu-l si pe frati-miu (ha???). Pe taica-miu cred (sper) ca il doare la basca.
- trebuie sa ascult si alte pareri. Drept, doar ca parerile lor au doua hibe: una, ca sunt fabulatii (unde nu stiu, inventeaza; si sunt in stare sa se si contrazica daca nu coincid), iar a doua ca nu sunt pareri, sunt ordine. Iar eu am fost toata viata o lasa si am ascultat ce mi-au zis, n-am fost in stare sa urmez sfaturile prietenilor de a spune ca ai mei si de a face ca mine. Si nici la varsta asta nu sunt in stare, asa ca fac scandal in loc sa spun "da, bine".
- maica-mea isi toarna cenusa in cap pentru orice rahat de cand ma stiu. I-am spus ca nu trebuie sa fie cineva de vina, nu cautam vinovati, lucrurile sunt asa si punct, nimeni nu trebuie sa plateasca pentru asta.
- oh, ce nenorocire sa-ti dea Dzeu ce-ai cerut, ca ea a vrut sa emigrez cand a plecat cea mai buna prietena a mea si na, poftim acum, ce greu ii e. Da, asa o fi, dar eu de la 6 ani a trebuit sa ma bucur pentru ea cand a primit viza de turist pt SUA, iar la 10 ani mi-a repetat ideea cand au emigrat profa de pian si cea de engleza si-am suferit ca un caine. Asa ca sa ma scuzati daca nu sunt impresionata.

Sunt multe chestii care ma deranjeaza la ai mei; sunt gesturi care ma scot din sarite si ajung sa ma rastesc. Dar nimic nu e suficient de grav incat sa nu vreau sa ii mai vad. Dar da, ma enerveaza rau cand mi se spune cat trebuie sa mananc sau cand isi spun unul altuia ce trebuie sa faca; nu, alea nu sunt pareri, sunt ordine, credeti-ma. La mine in casa se asteapta ca lucrurile sa fie facute dupa modelul lor si in momentul convenabil lor. Si sa fiu tot timpul multumita (n-am voie nici sa ma plang, n-am voie sa fiu nemultumita de job sau c-am fost lasata balta de unul dupa care n-am avut timp sa-mi revin).

7 comentarii:

Anonim spunea...

Si la case mai mari mai apar din astea. Cu discutii inutile, lipsa de toleranta /acceptare a celuilalt; cu parinti care nu aud ce spun copiii. Sau copii care nu aud ce spun parintii. Sau replici ca "sa spui multumesc ca nu te-am dat la casa de copii, cum a facut x-uleasca". Ani de zile mi-a luat sa imi dau seama ca am invatat de copil sa reactionez carnal, animalic si sa ma infurii, cand logic si rational e sa inchid urechile si sa las vorbele sa curga pe langa, cum au curs ani de zile, or sa mai curga si restul zilelor.
Distanta nu rezolva ce nu s-a rezolvat impreuna, din contra.

Fugim la mii de km distanta de conflicte, dar purtam monstrii inca in noi: lipsa increderii, lipsa respectului, dragostea stramba.

nume spunea...

Ironia e ca in timp ce noi crestem, ei imbatranesc. Noi suntem din ce in ce mai diferiti de cum ne credeau, iar lor le e din ce in ce mai greu sa se obisnuiasca cu schimbarile (in general, nu doar cu a noastra).

Sunt ciufuta, imi sare tandara usor, d-aia colectionez reclamatii la serviciu ;) Mi-e foarte greu sa "inchid urechile" cum zici tu.

Dan spunea...

Deci sunt probleme si mai complicate ca la mine..., sau am eu mai multa experienta...

nume spunea...

mai multa experienta in ce? ca fiu? ca tata?

Blegoo spunea...

Io cred că ești prea agresivă, prea violentă, prea bătăioasă.
O fimeie... tre' să fie așea... mai mângâioasă, mai înțelegătoare, mai iertăcioasă.

Io cred că știu din ce ți se trage.
Când ai fost ultima dată la biserică?
Adevărat că nu te-ai mai spovedit de mult?

Relele se adună, dacă nu te spovedești. Dau pe dinafara preaplinului sufletesc.

Care suflet, nu-ți bate joc de el - că e nemuritor; fără el, nu intri în rai!

O să fac o scurtă rugăciune pentru tine, să fii ocrotită și să-ți mai treacă arțagul.

Așa să te ajute Dumnezeu!

nume spunea...

blegule, ai grija la trolleala! ti-au trecut de moderare 3 comentarii aiurea, urmatoarele n-or sa.

Blegoo spunea...

@nume: Păii... am crezut că te distrează, am zis să mai și râdem, ce dreaq'!
Ori tu ai luat în serios?

Pot înțelege că ăi bătrâni te calcă pe nervi, dar mă gândesc că tu poți realiza că n-ai cum să-i schimbi; așa au fost, așa sunt, așa o să fie.
Sunt ai tăi, lal ca degetu' mic de la picioru' stâng, ori urechea dreaptă.
Nu poți să te superi pe ele, nu?

Parte din tine, din viața ta zic.

Nu-i productiv să răbufnești la ei, ori de câte ori ei vin cu o aiureală: tu te enervezi, ei se bosumflă.
Știu, e greu să te abții, dar nu ești caz unic - Dan și Arakelian sunt alte exemple. Îndrăznesc să mă bag și eu în categorie.
:-)

Nuș'... zic și io...